Monday, August 29, 2011

Sengsara Awie.......(part 2)

sebelum dressing......nanah yang da x sabar2 nak kuar.....

semasa luka di peha ini di cuci, air nanah keluar mencurah/memancut cam air terjun....

gerun tengok isi peha....

part nih yang susah nak sembuh nih...da la tulang patah kat dalam.....hurmmm....

p/s: post nih aku buat masa sedang tunggu awie di luar dewan bedah.....dah 4 jam awie kat dalam...masih belum keluar....luka peha yang sangat serius mengambil masa lama untuk di cuci.....

Saturday, August 27, 2011

Sengsara Awie.......(part 1)

terlantar sakit ....

sempat jugak posing uhh....

kaki yang di simen kan pada permulaan...

right after operation..

besi itu sangat menyakitkan!

tidur setelah kepenatan....

ntah bila la besi nih nak di cabutkan...

sakit2 pun sempat main handphone lagik...

close-up...

close-up....

gambar curik2 aku tangkap.....lengan kanan patah jugak rupanya....bukan terseliuh....

peha kanan....luka yang paling teruk....doktor xleh nak buat apa2 lagi...tunggu bengkak betul2 surut...


p/s: aku x kuat sebenarnya bila tengok darah.....tapi aku kuat kan jugak diri.....hurmmm......

Friday, August 26, 2011

Kalau lah Malang Itu Berbau.....Hurmm.....(part 2)

Assalamualaikum....
malam ini aku standby untuk jaga adik.....
melihatkan dier terbaring...
dengan asyik mengaduh sakit.....
hati aku jadi pilu....
aku akan plot kan kisah kejadian kemalangan yang adik alami malam itu....
bagaimana.......

MALAM....
adik aku dalam perjalanan pulang selepas menghantar awek nya di raub...
menyusur gelap malam dengan menunggang EX5 dream kepunyaan nya...
kata adik ku, x laju....
malam gelap....
sesampai berhampiran dengan kampungku....
adik ku mengekori sebuah kereta...

MEMOTONG......
mungkin adik aku tak menyangka akan terjadi kemalangan....
lalu tidak ambil kisah langsung mengenai kereta tersebut.....
kereta itu perlahan....
adik aku cuba untuk memotong....
seakan bermain2 dengan adik aku....
apabila adik aku laju, kereta itu akan laju juga...
apabila adik aku perlahan, kereta itu juga perlahan....

MALANG TIDAK BERBAU....
memang betul kata2 lama di atas.....
sesungguh nya malang tidak berbau....
terdapat kereta daripada bahagian hadapan....
kereta di bahagian depan itu pula....
lampu nya tiada sebelah....
menyebabkan adik aku ingatkan lampu itu cuma milik motorsikal....
malangnya, bukan....
adik aku berlanggar dengan tragik nya....
terlanggar bumper kereta iswara lama....
lalu terlambung ke atas bumbung kereta sebelum bergolek di bahu jalan...
memasuki longkang....

PATAH....
akibat dari itu......
tulang peha patah dan terkeluar.....
tulang betis patah.....
tulang tumit juga patah....
lengan kanan terseliuh.....
dan alhamdullillah....
adik aku memakai helmet semasa kejadian.....
sangat2 aku bersyukur....
jika tidak......................................................................

BERAYA DI HOSPITAL.....
memang da tertulis family aku akan beraya di hospital tahun ni....
hurmmmm....
andai ini takdir MU....
aku redha ya ALLAH......
terima kasih.......

p/s: post ini aku buat lepas alihkan kaki adik aku.......pemberat yang digantung tuh, berat giler......menarik besi skru yang di skru kan pada tulang adik aku.......hurmmm......aku pulak terasa sakitnya.....

SALAM AIDILFITRI BUAT SEMUA......


My BaByLattE di Mandi kan......

dalam barisan menunggu giliran.....

usha persona kat umah......

rajin betul bangla2 nih buat keje....

my babylatte dipenuhi buih2 putih.....

view yang cantik....

menanti nak di washy2....

colourful betul menda alah tuh....

benda tuh da start berpusing....

best je perasaan time nih....kuikuikui

agak2 nyer kan, benda warna warni tuh dibuat daripada apa ek?

vacuum time! 

wahhh...sudah kilat.....i LIKE.....

Thursday, August 25, 2011

IFTAR di Perjalanan.....@HOSHAS

abah sedang mengintai2 org lain sama ada da masuk waktu berbuka belum....

antara juadah berbuka yang sempat mak abah beli di bazar ramadhan temerloh...

model berbuka puasa...=P

kesian kat mak....kepenatan....dengan x sempat nak tido lagi...

penantian suatu penyeksaan....=P

nih menu berbuka pilihan aku....sedapp!

nih pulak menu abah.....nasi ayam berempah...

abah beli tau fu fah nih....sedapp....lama da x makan ni...

air minuman dan juga buah2an untuk santapan berbuka puasa...

mak da ready kan nasi beliau untuk di makan bila azan berbunyi....

Kalau lah Malang Itu Berbau.....Hurmm.....(part 1)

Assalamualaikum....
"Kalau lah malang itu berbau.."
tajuk entry aku hari ni....
berkaitan dengan apa yang jadi pada family aku baru2 ini...
tarikh keramat, 20hb ogos 2011, jam 10 malam(lebih kurang la)...
adik lelaki aku yang berusia 17 tahun terlibat dengan kemalangan yang pada aku agak ngeri...
AHMAD ASNAWI BIN HARTOMO......
sebab ini kali pertama perkara sebegini terjadi dalam family aku....
kemalangan antara adik aku ( EX5 Dream) dengan Ayoi(iswara lama) -- merangkap kawan adik aku juga...

TERKEJUT...
memang sangat2 terkejut...sebab, kejadian dalam sekelip mata....
siang tuh aku baru je membebel kat dier....bebelan seorang kakak kepada adik...
bila mak dapat kol dri sape ntah, mengatakan awie Awie kemalangan.....
mak terus bergegas dengan Yatie(21 thn) ke tempat kejadian....
aku pulak, segera call abah aku....
ketar lutut tok sah cite la...
kepala aku mula bayang kan macam2....

MERAUNG...
aku tunggu agak lama...
tiba2 Yatie balik, drive keta sengsorang dier....
mak x balik bersama..
YATIE meraung2.....
bertanyakan abah...
aku yang masih terpinga2....
xtau keadaan sebenar...
sambil peluk tenangkan Yatie...
bertanyakan keadaaan Awie...
semakin kuat takut yang aku rasa pada banyangan aku tadi...
abah balik x lama lepas tuh...

HOSPITAL...
rupanya mak ikut ambulans ke hospital....
aku dengan segera bersiap2.....
heading to hospital ngan abah, n Amran(23 thn)....
sepanjang perjalanan tuh, x putus2 aku berdoa....
ISTIGHFAR.....
MENGUCAP KALIMAH SYAHADAH....
air mata macam air terjun....
x henti2 mengalir....
sebak hati , terasa berat dada.....
aku rasa kan 20minit untuk ke hospital tuh macam sejam lama nya....

AHMAD ASNAWI....
sesampai di hospital....
awie masih dalam wad kecemasan....
perkara pertama yang aku tanya kan pada doktor...
" is my brother concious or not?"
" he is conscious..."
ALHAMDULLILLAH....
aku bersyukur.....
dari luar, aku dapat dengar...
suara awie mengaduh sakit....
lama kami menunggu....
hampir 2 jam....
doktor tuh keluar mencari waris awie...
aku dengan segera bangkit...
" we need to transfer ur brother to HOSHAS...here we dont have specialist...."
" it's okay doc....please.....just do whatever it takes to save my brother..."
" for the moment, he still concious....but we have to wait until he is totally stable...."
" can we c him now doc?"
" hurmm.....please wait....i'll let u know when u can c him...we need to clean his wounds first....luckily, ur brother wearing helmet...if not, i dont know what to say....we already scan his head...its fine....thank god....ur brother have a strong spirit..."
" thanks doc....thank you very much..."
menantikan segala2 nyer , macam satu bebanan berat bagi kami sekeluarga....
mak menangis x henti2....aku kena kuat....aku kena jaga semua....
aku xleh nangis lagi....

MERACAU....
lepas seketika....
kami dibenarkan untuk melawat awie...
masuk je ke dalam bilik tuh, aku jadi sangat2 sebak....melihat awie menggunakan bantuan pernafasan....
tiub di sana sini....
hurmmm...YA ALLAH....
mak masih menangis lagi...
awie meracau2...
bercakap mengarut2...
" mak......mak....mak...."
sebak hati....
pesanan awie untuk aku...
" kak, kalau orang xder....jaga adik2 elok2...."
"yer....dah2...jangan ckp bukan2.....mengucap banyak2...."


KE HOSHAS..
ambulans da ready untuk bawa awie ke hoshas....
temerloh...
seorang kena follow....
mak yang ikut....so aku, abah n amran kena follow kemudian naik keta....

sesampai di hoshas......
awie di masuk kan ke ICU....
di rawat sementara ....
doktor cakap...kena tunggu 24 jam selepas kemalangan baru boleh buat pembedahan....
" we need to wait until 24 hrs after accident....just to confirm he is fully concious..."

so aku buat keputusan untuk balik raub dulu....
nak selesaikan ape yang belum selesai di rumah....
bayangkan.....lepas sahur gerak balik rumah....
sampai rumah kul 7.30 pagi...
kul 8.30 pagi gerak semula....
perjalanan mengambil masa 2 jam.....kalau ikut highway....
itu la perjalanan aku ulang alik selama beberapa hari.....
ini gamba kaki adik aku yang telah siap operation...tapi cuma bahagian betis....kaki kanan adik aku patah 5 tulang.....tulang peha....tulang betis....n kat tumit.....
lengan kanan terseliuh....

di pasang skru...dan besi untuk menyokong tulang....


 
close-up


p/s: mood raya totally lost.....to be continued.....

Friday, August 19, 2011

Cuti Aidilfitri 2011.....

Assalamualaikum ....

di suatu hari jumaat yang indah, aku terima satu e-mel daripada company ku...
e-mel berkenaan cuti....

kalau di ikutkan hati memang tak puas hati...
tapi, bila di fikirkan puasa....

ku sabar kan hati....
ku berfikir secara rasional...

jadi ini lah hasilnya....
telah ku buat permohonan cuti dalam iHR company ku...

seperti berikut :

28/08/2011 - mohon cuti menggunakan RL NUZUL AL QURAN
29/08/2011 - syarikat bagi cuti persiapan Aidilfitri 2011
30/08/2011 - hari raya AIDILFITRI pertama
31/08/2011 - hari raya AIDILFITRI kedua
01/09/2011 - cuti ganti HARI MERDEKA 2011
02/09/2011 - RL cuti mingguan bertindih pada hari rabu
03/09/2011 - RL cuti mingguan bertindih pada hari khamis
04/09/2011 - mohon cuti menggunakan cuti tahunan 2011

kesimpulannya : aku bercuti selama 8 hari untuk meraikan AIDILFITRI pada tahun ini....

berdasarkan pengalaman ku dalam bidang HR, aku tahu hak aku sebagai pekerja....
so, dapat ler aku cuti pepuas raya kali nih.....
yessssss.....sekarang nih, hanya menanti gaji masuk awal je...
hopefully, dapat la cepat sikit....
nk packing buat duit raya lak nih......
rindu masa kecik2, bila raya je collect duit raya sampai berkepuk....
tapi sekarang, budak2 duk keliling aku minta duit raya....
huhuhuhuhu...nasib badan......
so, kepada sesiapa yang membaca blog aku, SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI ....
SEMOGA LEBARAN KALI INI LEBIH BERMAKNA BUAT KORANG SEMUA....=)
aku dedikasi kan lagu ini buat korang semua.....



p/s: hati tenang.....sebab da apply cuti raya.......hehehehe.....yahoooooooooo........

Thursday, August 18, 2011

Kisah_Dongeng bY StaCy AngiE

Assalamualaikum...
kali ni aku nak share lagu baru Stacy Angie....
actually, adik aku yang mintak aku dengar lagu nih....
at fisrt, cam biasa je....but aku suka lagu nih part chorus...
so, selamat mendengar.....
aku serta kan sekali lirik, kot2 korang nak karok sambil dengar....
=)  happy listening.....

Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini

Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja


Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini

Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja



p/s : cam DJ lak aku rasa....da lama sangat aku x menDJ kan diri....rindu lak zaman keje kt hotel dlu....={

MENU BERBUKA PUASA RAMADHAN KE 18...

Assalamualaikum....
hehehe....catat sejarah...dalam sehari paling banyak aku pos entry dalam sehari....
sebenarnya aku baru je abis memasak....
so macam teringin nak bubuh dalam blog air tangan aku...
hehehe.....aku main masak je...x plan pun nak buat ape....so inilah hasil nyer...
ikan sungai masak asam jawa.....

sup ayam..( kosong je, cuma ader ayam...da nama sup ayam kan?hehehe)

nasi ulam...

kuih-muih( yg nih bukan aku masak, aku suh adik aku beli kat bazar td..)

ikan sungai goreng...

bubur lambok....(yg nih pun bukan aku masak..hehehe)
hurmmm.....air lak, aku xtau lagi nak buat air ape....
tengok la kang, lau susah sangat, minum teh o ais je...
SELAMAT BERBUKA BUAT SEMUA UMAT ISLAM....
especially kepada yang membaca blog aku....=)

p/s: ari nih ari kedua aku latih alia ( 5 tahun) adik aku puasa....bukan senang nak pujuk dier puasa tau....

my_sweet Little di_di ...

Assalamualaikum...
untuk entry aku kali ini, aku nak kenal kan korang ngan adik kesayangan aku....
merangkap adik aku yang paling bongsu...
AHMAD SYAAKIRIIN BIN HARTOMO namanya....
lahir pada 26hb Januari 2011 di Hospital Temerloh....
ader entry aku awal tahun nih, tentang aduan ke HOSHAS....
sesape yang nk baca, klik je kt bawah nih....
ENTRY LEPAS TTG HOSHAS...
hurmmm...tapi bukan tentang itu yang aku nak bebelkan ari nih...
aku nak share ke kiutan adik lelaki aku nih...hehehe...
nih antara gamba2 dier yang aku baru snap tadi.....
gamba sejak dier lahir memang penuh da dalam HP aku nih.....
asal aku rasa nak snap gamba dier, mesti aku snap nyer la....

macam tau2 je kan akak nk amik gamba....=P

sorry lau pic x clear, snap guna hp je....malas nk amik kamera...

hurmm...bila la syaakiriin nak merangkak?

cakk!

handsome kan? =) 

sekali tengok, cam aaron aziz lak...hahahaha

close-up..

" ishh...akak nih, banyak nyer amik gamba caye...."




syaakiriin nak mengejar hp yang aku pegang...


p/s: syaakiriin adalah hadiah hari jadi aku yang mak berikan......sangat2 aku sayang...
Copyright© All Rights Reserved mmisznia.blogspot.com