Saturday, September 10, 2011

in A bLInk of EYE.....everythings change....

Assalamualaikum.....
hari ini aku nak bercerita tentang life aku, tempat kerja aku dan apa saja yang terlintas kat benak aku malam nih....

Alhamdullillah....dah setahun 6 bulan aku kerja kat cini...
title gah giler....sebagai penolong pengurus....
tapi sebenar nya, biasa je bg aku....
kerja opis yg sangat mudah tapi banyak cabaran....
cabaran yang datang daripada banyak sumber....
kadang2 dengan komuniti setempat.....
kadang2 dengan company....
kadang2 dengan pihak berwajib iaitu pihak S dan T....
hurmmm...tapi walau camne pun, aku bersyukur....
kerja di kampung sendiri.....
mula2 aku pk agak susah jugak nak adaptasikan diri dengan kerja ni...
nasib baik pengalaman kerja lama aku banyak memberi bantuan....
pengalaman yang aku ada....daripada masa belajar, sampai lah kepada kerja lama aku...
aku curah kan kat cini....apa yang mampu aku lakukan, aku buat....
apa yang tidak, aku tangguhkan dlu....
nasib aku baik, dapat kawan sekerja a.k.a pengurus yang sekepala dengan aku....

SHIMA NASKHIRAH nama nyer...
aku hormat dier sebagai seorang kakak bagi aku...sbb aku xder kakak...huhuhuhu
dulu mula-mula agak kekok jugak.....
sebab aku jarang bercakap dengan kak Shima masa skola rendah or menengah dulu....
pergi sekolah memang naik satu bas....
tunggu bus pun di station bus yang sama....tapi x bertegur sangat....hehehe
sebab aku sangat2 pendiam orang nyer masa skola dlu....
bila dah kerja sama2 nih, baru la aku tahu....
kak Shima anggap aku nih budak "SKEMA" , meaning bagi dier dak nerd and pandai.....
hahahaha....lawak aku rasa bila dapat tahu....
aku dulu memang kalau dengan orang aku tak biasa, aku xkan tegur sangat....
setakat "hai hai , bye bye..." ader la....
ader jugak yang label aku sombong.....sebenar nya tak...
cuma aku tak reti nak bergaul dengan orang sangat....
nak berkawan rapat dengan orang lain pun, serik...
sebab penah di kenakan kaw2 dengan ex BFF masa skola dlu....
so, jadilah aku budak perempuan yang susah nak berkawan dengan orang lain....

aku mula berubah bila aku melanjutkan pelajaran di sebuah kolej swasta di Kuantan....
masa tuh aku mula kenal ragam sebenar dunia luar......
aku belajar sesuaikan diri....
alhamdullillah....
kawan2 yang aku perolehi kat sana pun tidak mengecewakan.....except 1....(aku malas nk cite bab dier nih..)
BFF aku semasa kolej hingga kini, iaitu TANYA dan AZLIN EMIZA, memang tak kan aku lupa kan sampai bila2 pun.....
dari aku mula belajar tahun 2005 sampai la ke tahun 2008.....banyak perubahan aku....
ada yang baik....ada yang tidak...
macam2 kenangan manis dan pahit aku lalui...
kalau aku nak karang kan kat cini, sampai bertemu 10 kali aidilfitri pun tak kan habis nyer...
satu ayat aku boleh gambarkan....
"3 tahun di Kuantan, merupakan satu fasa metamorfosis hidup aku..."

habis jer praktikal kat JBPM Bukit Ubi, Kuantan, aku duk umah kejap je...dalam sebulan camtuh...
pastu aku terus cari kerja...
rezeki aku sudah di takdirkan di FRASER'S HILL, PAHANG....
aku mula bekerja sebagai PENYAMBUT TETAMU di bahagian Front Office...
sememang nyer, setakat ini....itulah pekerjaan yang paling aku gemari....
bertemu dengan orang dari seluruh malaysia......
walau pun gaji ciput....
walau pun kurang best service charge nyer, but aku happy....
sbb keje tuh mengubah diri aku sepenuh nya....
aku lebih yakin dengan diri sendri....
lebih lantang bersuara....
namun x lama....
kejap je keje tuh....
sebab aku di tukarkan ke bahagian akaun....
a.k.a gaji naik n pangkat naik.....
keje pun naik lebih sikit....
mungkin kelebihan aku , management nampak...
so aku sentiasa di naik kan dari segi ape pun....
x lama lepas tu, aku di tukarkan lagi ke bahagian sumber manusia.....
pun sama jugak......

a.k.a gaji naik lagi n pangkat naik lagi.....
keje pun naik lebih banyak....
macam2 pengalaman keje dan kehidupan aku dapat masa bekerja di sana.....
namun, mungkin rezeki aku memang di PJK FELDA LEMBAH KLAU....
sebab sekarang ni aku masih lagi bertapak di sini....
ALHAMDULLILLAH.....
cukup la bebelan aku ni.....tangan da mula sakit balik....
lain kali aku sambung lagik ......
wasalam....

p/s: actually entry nih aku karang malam awie eksiden.....tapi x sempat nak publish.....sbb kelam kabut.....hari ni baru aku berkesempatan untuk publish kan....=P lagi sorang aku lupa nak selitkan...huhuhuhu...jahat betul aku.....NORAZALINA BINTI CHE LAH....my all time BFF......love u dear....thanks for being a very good friend of mine....

2 comments:

Copyright© All Rights Reserved mmisznia.blogspot.com