Thursday, August 25, 2011

Kalau lah Malang Itu Berbau.....Hurmm.....(part 1)

Assalamualaikum....
"Kalau lah malang itu berbau.."
tajuk entry aku hari ni....
berkaitan dengan apa yang jadi pada family aku baru2 ini...
tarikh keramat, 20hb ogos 2011, jam 10 malam(lebih kurang la)...
adik lelaki aku yang berusia 17 tahun terlibat dengan kemalangan yang pada aku agak ngeri...
AHMAD ASNAWI BIN HARTOMO......
sebab ini kali pertama perkara sebegini terjadi dalam family aku....
kemalangan antara adik aku ( EX5 Dream) dengan Ayoi(iswara lama) -- merangkap kawan adik aku juga...

TERKEJUT...
memang sangat2 terkejut...sebab, kejadian dalam sekelip mata....
siang tuh aku baru je membebel kat dier....bebelan seorang kakak kepada adik...
bila mak dapat kol dri sape ntah, mengatakan awie Awie kemalangan.....
mak terus bergegas dengan Yatie(21 thn) ke tempat kejadian....
aku pulak, segera call abah aku....
ketar lutut tok sah cite la...
kepala aku mula bayang kan macam2....

MERAUNG...
aku tunggu agak lama...
tiba2 Yatie balik, drive keta sengsorang dier....
mak x balik bersama..
YATIE meraung2.....
bertanyakan abah...
aku yang masih terpinga2....
xtau keadaan sebenar...
sambil peluk tenangkan Yatie...
bertanyakan keadaaan Awie...
semakin kuat takut yang aku rasa pada banyangan aku tadi...
abah balik x lama lepas tuh...

HOSPITAL...
rupanya mak ikut ambulans ke hospital....
aku dengan segera bersiap2.....
heading to hospital ngan abah, n Amran(23 thn)....
sepanjang perjalanan tuh, x putus2 aku berdoa....
ISTIGHFAR.....
MENGUCAP KALIMAH SYAHADAH....
air mata macam air terjun....
x henti2 mengalir....
sebak hati , terasa berat dada.....
aku rasa kan 20minit untuk ke hospital tuh macam sejam lama nya....

AHMAD ASNAWI....
sesampai di hospital....
awie masih dalam wad kecemasan....
perkara pertama yang aku tanya kan pada doktor...
" is my brother concious or not?"
" he is conscious..."
ALHAMDULLILLAH....
aku bersyukur.....
dari luar, aku dapat dengar...
suara awie mengaduh sakit....
lama kami menunggu....
hampir 2 jam....
doktor tuh keluar mencari waris awie...
aku dengan segera bangkit...
" we need to transfer ur brother to HOSHAS...here we dont have specialist...."
" it's okay doc....please.....just do whatever it takes to save my brother..."
" for the moment, he still concious....but we have to wait until he is totally stable...."
" can we c him now doc?"
" hurmm.....please wait....i'll let u know when u can c him...we need to clean his wounds first....luckily, ur brother wearing helmet...if not, i dont know what to say....we already scan his head...its fine....thank god....ur brother have a strong spirit..."
" thanks doc....thank you very much..."
menantikan segala2 nyer , macam satu bebanan berat bagi kami sekeluarga....
mak menangis x henti2....aku kena kuat....aku kena jaga semua....
aku xleh nangis lagi....

MERACAU....
lepas seketika....
kami dibenarkan untuk melawat awie...
masuk je ke dalam bilik tuh, aku jadi sangat2 sebak....melihat awie menggunakan bantuan pernafasan....
tiub di sana sini....
hurmmm...YA ALLAH....
mak masih menangis lagi...
awie meracau2...
bercakap mengarut2...
" mak......mak....mak...."
sebak hati....
pesanan awie untuk aku...
" kak, kalau orang xder....jaga adik2 elok2...."
"yer....dah2...jangan ckp bukan2.....mengucap banyak2...."


KE HOSHAS..
ambulans da ready untuk bawa awie ke hoshas....
temerloh...
seorang kena follow....
mak yang ikut....so aku, abah n amran kena follow kemudian naik keta....

sesampai di hoshas......
awie di masuk kan ke ICU....
di rawat sementara ....
doktor cakap...kena tunggu 24 jam selepas kemalangan baru boleh buat pembedahan....
" we need to wait until 24 hrs after accident....just to confirm he is fully concious..."

so aku buat keputusan untuk balik raub dulu....
nak selesaikan ape yang belum selesai di rumah....
bayangkan.....lepas sahur gerak balik rumah....
sampai rumah kul 7.30 pagi...
kul 8.30 pagi gerak semula....
perjalanan mengambil masa 2 jam.....kalau ikut highway....
itu la perjalanan aku ulang alik selama beberapa hari.....
ini gamba kaki adik aku yang telah siap operation...tapi cuma bahagian betis....kaki kanan adik aku patah 5 tulang.....tulang peha....tulang betis....n kat tumit.....
lengan kanan terseliuh....

di pasang skru...dan besi untuk menyokong tulang....


 
close-up


p/s: mood raya totally lost.....to be continued.....

4 comments:

  1. thanks kak......pesanan buat semua dan diri sy sendri jugak....hati2 di jalan raya....

    ReplyDelete
  2. saba & kuatkan kesabaran , tp pe2 pun alhmdlh awie slmt. camne leh xcdnt tu ?

    ReplyDelete
  3. alhamdullillah...bersyukur sbb dier masih bernyawa...eksiden ngan anak pak mamat...kat kona nusi....

    ReplyDelete

Copyright© All Rights Reserved mmisznia.blogspot.com